معرفی فرآیند های تولید
تیرآهن یکی از مقاطع فولادی اصلی و پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی است که در انواع مختلفی با کاربرد متفاوت تولید می شود.این مقطع فلزی به اندازهای در ساختمان سازی پر کاربرد است که قیمت تیرآهن را میتوان یکی از وزنههای سنگین در قیمت مسکن دانست.
طراحی اولیه تیر آهن ها به صورت I (آی انگیسی ) بود که به تیر اهن معمولی نیز شناخته میشد اما با پیشرفت در صنعت ساختمان سازی و علم مواد و سازه، شکل های دیگری از تیرآهن نیز تولید شد که مصارف گسترده تری را تحت پوشش قرار داد. تیر آهن H یا بال پهن یکی از انواع تیر آهن های پرکاربرد امروزی است.
همانطور که مطلع هستید وظیفه تیرآهن : تحمل بار وارده بر سازه است، بنابراین استحکام بالتر تیرآهن یعنی ایمنی بیشتر در ساختمان. هر زمان صحبت از استحکام زده می شود به طور معمول تصور بر افزایش ضخامت یک تیر آهن در ما شکل می گیرد که این به معنای افزایش وزن تیر آهن نیز هست.
لازم است بدانیم وزن بالای سازه در صنعت ساختمان سازی یک مورد نامطلوب و منفی محسوب می شود.لذا انتخاب یک تیر اهن مناسب با کاربرد صحیح و کیفیت بالا که قیمت و وزن مناسبی هم داشته باشد بسیار مهم است.
استانداردهای تولید تیرآهن
استانداردهای تولید مقاطع فولادی متناسب با منطقه و کاربرد تعیین میشود در حال حاضر هم استانداردهای مختلفی برای انواع تیرآهن در ایران وجود دارد که تولیدکنندگان موظف به رعایت آنها هستند.
استانداردهای تولید تیرآهن به 4 دسته تقسیم می شوند که شامل استاندارد های IPE – IPB – INP – CNP است.
1. تیرآهن معمولی INP مطابق با استانداردهای ملی با شماره 1791 و 16348
2. تیرآهن بال باریک شیبدار مطابق با استاندارد ملی به شماره 3277
3. تیرآهنهای هاش مطابق با استانداردهای ملی با شماره 13779، 13781 و 14484
فرآیند تولید تیرآهن
فرایند تولید تیراهن نیز مانند بسیاری دیگر از پروفیلها شامل فرایند نورد گرم میشود.. روش تولید این نوع پروفیل، تاثیر بسیاری در کیفیت محصول نهایی دارد.
نورد گرم مهمترین مرحله در تولید تیرآهن است. باید در نظر داشته باشید که اندازه و استاندار تیرآهن موجب تغییر در فرایند کلی تولید نمیشود و برای تمام انواع این محصول، نحوه تولید تقریبا یکسان است.
در روش نورد گرم که بسیاری از مقاطع فلزی توسط این روش تولید میشوند و یک روش بسیار رایج برای شکل دهی محصولات فلزی به حساب میآید، از بلوم یا شمشههای فلزی به عنوان ماده اولیه استفاده میشود.
در فرایند تولید تیرآهن به دو روش نورد و اکسترود ماده اولیه را گرم کرده (تا دمای 1100 درجه سانتیگراد) و آن را از طریق جکهای هیدرولیکی به سمت غلتکهای بزرگ فرستاده تا صاف شده و به شکل دلخواه درآیند. به این بخش مرحله نوردکشی تیرآهن گفته میشود. بعد از اینکه تیرآهنها به شکل موردنظر دربیایند سطح آنها را صاف و صیقلی کرده و درنهایت نیز به طول استاندارد برش میدهند.
تیرآهنهای فولادی را میتوان بر اساس روش ساخت به چهار طبقه تقسیم کرد:
1. تیرهای نورد شده
2. تیرهای اکسترود شده
3. تیرهای جوش داده شده
4. تیرهای پرچ شده
فرآیند تولید تیرآهن در جهان فولاد:
بسته به نوع محصول تولیدی، شمش های خام در اندازه های 4 و 6 متری و در ابعاد 150*150 و 130*130 وارد کوره می شوند. از لحظه ورود شمش به کوره تا خروج آن جهت تولید 8 ساعت زمان لازم است و در این مدت شمش ها توسط حرارتی که از گاز طبیعی ایجاد شده آماده تولید می شوند. بسته به ابعاد شمش میزان درجه حرارت متفاوت می باشد مثلا برای شمش های 150*150 (تقریباً 1170 درجه سانتیگراد) و شمش های 130*130 (تقریباً بین 1130 تا 1150 درجه سانتیگراد) حرارت مورد نیاز است.
پس از خروج شمش از کوره شمش وارد دستگاه رافینگ می شود. در این دستگاه 5 نوع عملیات روی شمش انجام می شود سپس شمش وارد دستگاه های نوردی (استندها) می شود و با توجه به سفارش خواسته شده تنظیمات مخصوصی روی استندها صورت می پذیرد و پس از عبور از 7 عدد استند تبدیل به تیرآهنی با طول زیاد می گردد.
سپس تیرآهن تولیدی وارد مرحله برش می گردد که در اینجا نیز با توجه به سفارش خواسته شده در ابعاد گوناگون (12 متری ، 9 متری و … ) برش زده می شود.
بعد از این مرحله تیرآهن تولیدی که هنوز دمای آن بالا می باشد در قسمت بستر خنک کن توسط فن هایی خنک می گردد و وارد مرحله بعدی که اتو کردن نامیده می شود می گردد.
در مرحله اتو کردن کجی و ناهماهنگی تیرآهن گرفته می شود و محصول صاف و یکدست آماده بارگیری و تحویل به مشتری می شود.